5C.3 Tekstforståelse: Familie i Norge

Fyll inn alle lukene og trykk «Sjekk» for å sjekke svarene dine. Bruk knappen «Hint» for å få en bokstav hvis du trenger et hint. Husk at du mister poeng hvis du spør om hint!
En moderne kjernefamilie er vanligvis ganske og består av mor og med ett eller flere felles . Mange barn har som ikke bor sammen. Likevel har de fleste barna god med begge foreldrene. En storfamilie inkluderer familiemedlemmer enn kjernefamilien, for besteforeldre og kanskje tanter, og søskenbarn. Storfamilien kan inkludere stefamilie. Før bodde ofte flere generasjoner , men i dag er det ikke så . En voksen person som ikke har en partner, enslig eller singel. Hvis partneren er , kalles en kvinne enke og en mann enkemann.

Mange norske par, både med og uten barn, bor sammen å være gift. De er samboere. For å være samboer må parter være 16 år eller fordi 16 år er den seksuelle lavalderen. Man må i prinsippet være over 18 år når man gifter . Litt over 20 000 par velger hvert år å inngå i Norge. Man kan seg borgerlig, i kirka eller i andre trossamfunn som mottar statsstøtte. Både og homofile par kan gifte seg, også i kirka. Bryllupet feires vanligvis med en stor for familie og venner.

Mange ektepar blir skilt. Når partene i et ekteskap seg for å ikke være gift lenger, kan de søke om . Man må være i ett år før man kan skille seg.